Czy powinienem schudnąć?
Spis treści
Zanim podejmiesz decyzję o diecie, sprawdź czy faktycznie jej potrzebujesz. Należy sprawdzić jak duży jest problem i czy odchudzanie nie wpłynie niekorzystnie na stan zdrowia.
Podstawowe kwestie to czy wystarczy zgubić kilka kilogramów, czy wskaźnik BMI już wskazuje otyłość. Kalkulator BMI pomoże ci określić twój problem. W zależności od otrzymanego wyniku zaplanuj kolejne działania, odpowiednie do niego. Poszukaj informacji na temat zdrowego odżywiania się.
Aby kuracja odchudzająca zakończyła się sukcesem, zapoznaj się z radami psychologa. Najważniejsza jest bowiem odpowiednia motywacja. Przydatne są wskazówki dietetyka, który podpowie jak wprowadzić modyfikację diety, by przyniosły one oczekiwany spadek masy ciała. Kluczem do sukcesu jest jednak przede wszystkim wytrwałość.
Jak ocenić swój wskaźnik masy ciała?
Wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) można obliczyć, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach do kwadratu (kg/m2).
Na przykład BMI osoby o masie ciała 60 kg, mającej 160 cm wzrostu wynosi: 60/1,62 = 23,4 kg/m2.
Interpretacja uzyskanego wyniku jest następująca:
- zakres 18,5–25 kg/m2 oznacza masę ciała w normie
- 25–30 kg/m2 nadwagę
wartość wskaźnika powyżej 30 kg/m2 wskazuje na otyłość.
Sprawdź swój obwód talii – czy to jest potrzebne?
Badania epidemiologiczne wskazują, że największe znaczenie ma ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej, to ten czynnik decyduje o ocenie ryzyka chorób powiązanych z otyłością.
Otyłość brzuszna, czyli nagromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej jest najbardziej niekorzystna dla zdrowia. Ten rodzaj otyłości podnosi ryzyko zaburzeń gospodarki węglowodanowej tj insulinoodporności , hiperinsulinemii, cukrzycy typu II, a także chorób sercowo0naczyniowych, miażdżycy.
Tkanka tłuszczona to nie tylko rezerwy energii, ocenia się, że uwalnia ona tzw. cytokiny prozapalne, które odpowiedzialne są za powikłania naczyniowe w cukrzycy typu II.
Najlepszym wskaźnikiem ilości tłuszczu brzusznego jest obwód talii. U kobiet powinien on wynosić poniżej 80 cm a u mężczyzn 94 cm. Obwód talii mierzy się w połowie odległości między dolnym brzegiem żeber, a górnym brzegiem grzebienia kości biodrowej.
Wskaźnik talia/biodra
Kolejny wskaźnik oceny rozmieszczenia tłuszczu w organizmie jest wskaźnik talia/biodra. Oblicza się go w momencie, gdy wskaźnik BMI jest większy niż 25. Wskaźnik ten nazywa się WHR od waist to hip ratio.
WHR oblicza się dzieląc obwód pasa przez obwód bioder. U kobiet o otyłości brzusznej mówimy wtedy, gdy wynik jest równy lub większy od 0,8, u mężczyzn, gdy wynik jest większy lub równy 1.
Gdy wskaźnik WHR jest mniejszy u kobiet niż 0,8 a u mężczyzn mniejszy niż 1, mówi się wtedy o otyłości pośladkowo-udowej.
Obwód bioder mierzy się na wysokości krętarza większego kości udowej.
Zawartość wody i tłuszczu w organizmie
Woda to około 60 % macy ciała. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje temperaturę ciała, jest również niezbędna do utrzymania właściwej objętości i ciśnienia tętniczego krwi. Odpowiada za transport ważnych substancji, oraz bierze udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dziennie powinno wypijać się około 2 litrów płynów.
Ilość tkanki tłuszczowej u kobiet powinna utrzymywać się na poziomie 25 do 30 % a u mężczyzn 18 – 24%. Obniżenie tego poziomu wcale nie jest korzystne. Tkanka tłuszczowa bowiem stanowi materiał energetyczny, ale również bierze udział w przemianach metabolicznych a także ochrania i utrzymuje w odpowiedniej pozycji organy wewnętrzne.
Do wymienionych pomiarów warto było dołączyć badania krwi, poziomu cholesterolu, wątroby. Na ich podstawie można doskonale dobrać zdrową i zbilansowaną dietę.