Dieta nordycka

dieta nordycka
Rate this post

W 2011 roku opublikowano po raz pierwszy wytyczne dotyczące diety nordyckiej. Zwrócono uwagę na kilka ważnych zasad dotyczących żywienia, które mogą wpłynąć korzystnie na zdrowie.

Ważne jest min. większe spożywanie kalorii z pożywienia pochodzenia roślinnego, a mniej ze zwierzęcego.

Mniejsza ilość mięsa w dobowej diecie, sprawia, że można do niej włączyć większą ilość nasion roślin strączkowych, warzyw, owoców, ziemniaków, produktów z pełnego ziarna czy orzechów. Według naukowców, spożycie 600g owoców i warzyw w ciągu dnia, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, nadwagi, otyłości, oraz niektórych nowotworów.

Podobną zależność obserwuje się, gdy zwiększa się spożycie produktów pełnoziarnistych, kosztem mięsa, zmniejsza się ilość spożywanych kwasów nasyconych, a jednocześnie zwiększa spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych. Dodatkowo produkty pochodzenia roślinnego są mniej kaloryczne a co za tym idzie, można ich jeść więcej.

Nie mniej ważne jest włączenie do diety większych ilości ryb oraz owoców morza, a także wodorostów.

Ryby są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one korzystny wpływ na gospodarkę lipidową. Zarówno ryby, jak i owoce morza są również dobrym źródłem witaminy D, jodu selenu. U Duńczyków niedobory witaminy D występują głównie zimą, co może prowadzić do wystąpienia osteoporozy. Niektóre badania wskazują również na to, że spożycie selenu może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów.

Ryby i owoce morza bogate są również w białko. Ich większe spożycie pomaga w utrzymaniu właściwej masy ciała, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, zapobiega również otyłości u osób starszych. By dobrze zbilansować spożycie kwasów tłuszczowych nienasyconych różnego rodzaju, warto sięgać zarówno po ryby morskie, jak również po ryby z jezior i rzek.

Wodorosty są bogatym źródłem składników mineralnych, pełnowartościowego białka a także witamin – A,B,E,C a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich składzie znajdują się również substancje bioaktywne, które mogą chronić przed rozwojem chorób układu krążenia oraz nowotworów.

Warto sięgać po produkty z dzikich, nie zamieszkałych jeszcze regionów.

Na terenie krain nordyckich są jeszcze tereny nieskażone, gdzie rosną dzikie rośliny takie jak pokrzywa czy czosnek niedźwiedzi, grzyby, owoce jagodowe. Na tych terenach nie trudno również o mięso dzikich zwierząt oraz ptactwa. Mięso te ma mniej tłuszczy, a te, które w nim są, mają zdecydowanie lepszy skład niż jest to w przypadku zwierząt hodowlanych.

Badanie NORDIET

W 2010 roku opublikowano wyniki badań, które oceniały wpływ diety nordyckiej na zdrowie, szczególnie na ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego u osób z hipercholesterolemią. W badaniu wzięły udział osoby w wieku 25 – 65 lat o nieznacznie zwiększonym stężeniem frakcji LDL a ich BMI mieściło się w przedziale 20-31 kg/m2.

Badanych podzielono na dwie grupy, w jednej stosowano dietę nordycką, druga grupa stanowiła grupę kontrolną. Ochotników z grupy kontrolnej poproszono o to, by odżywiali się w taki sposób, jak dotychczas. Osoby z grupy zakwalifikowanej do stosowania diety nordyckiej, jedli potrawy na bazie – jabłek, gruszek, śliwek, jagód, borówek, kapusty, marchewki, buraki, ziemniaki, szpinak, fasola. Jeśli chodzi zaś o produkty pełnoziarniste, to było to przede wszystkim pieczywo pełnoziarniste, razowe, owsianka, makarony. W diecie ich uwzględniono również ryby morskie – śledź, makrela, łosoś, a także chude gatunki mięsa -kurczak, indyk, jagnięcina, mięso zwierząt łownych, niewielkie ilości mięsa czerwonego czy kiełbas. Spożywano również mleko oraz chude sery. Tłuszcze to głównie olej rzepakowy, margaryny, orzechy. Tym samym, w tej grupie spożycie białka, węglowodanów a także błonnika było większe, za to tłuszcze i tłuszcze nasycone spożywano w znacznie mniejszych ilościach niż w grupie kontrolnej.

Po 6 tygodniach żywienia opartego na zasadach diety nordyckiej, u ochotników zaobserwowano zmniejszenie stężenia LDL, insuliny, a także obniżenie ciśnienia tętniczego. Zanotowano również średni spadek wagi w wartości około 3 kg.

Dieta nordycka a śmiertelność

Przez 12 lat analizowano dane na temat tego jak odżywiają się Duńczycy, ich styl życia, oraz wskaźniki antropometryczne. Na typowych dla diety nordyckiej produktach, wyznaczono wskaźniki zdrowotności. Do produktów prozdrowotnych zaliczono chleb żytni, owsiankę, ryby, warzywa korzeniowe, kapustę, jabłka oraz gruszki. Szczególnie dwie grupy produktów uznano za takie, które przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności, u mężczyzn był to chleb żytni, u kobiet zaś warzywa korzeniowe.

Badania te miały na celu ustalenie zasad prozdrowotnych żywienia, opierającego się na produktach dostępnych w regionu. Dieta opierająca się na zdrowych, lokalnych produktach, pozwala na wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych.

3 komentarze

  • Chyba najlepsza dieta jaką kiedykolwiek wymyślono.
    Sama stosuje od jakiś dwóch miesięcy dołączając ćwiczenia aerobowe na siłowni
    Wydaje mi się że taki zestaw plus drobna suplementacja prowadzi do zadowalających efektów.

  • Nie wyobrażam już sobie żeby w mojej diecie zabrakło rybki.Spożywam rybę co drugi dzień w różnych postaciach i różne odmiany.Ryba dobra na wszystko!

  • Zgadzam się z wypowiedzią Eweliny.Taka dieta to cud.Szczególnie mój chłopak jest bardzo zadowolony z jej efektów na moim ciele hehe.Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *