Dieta śródziemnomorska

Historia badań nad dietą śródziemnomorską Prawie pół wieku temu po raz pierwszy powiązano styl życia z ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Kolejne lata, pozwoliły na bardziej dogłębne zbadanie tej zależności. Dziś istnieje już wiele badań naukowych, które potwierdzają, że czynniki takie jak dieta, aktywność fizyczna czy palenie tytoniu wpływa na częstotliwość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego a także decydują o ryzyku wystąpienia

Czytaj więcej

Dieta azjatycka

dieta azjatycka

W krajach dalekiej Azji, Indiach, Japonii, Chinach itp., nowotwory czy choroby niedokrwienne serca, to rzadkość. Ocenia się, że jest to duża zasługa diety stosowanej od pokoleń. Uważa się, że dieta Dalekiego Wschodu jest zbliżona wartością do diety śródziemnomorskiej. W diecie tradycyjnej azjatyckiej zjada się głównie produkty roślinne, mięsa są spożywane w zdecydowanie mniejszych ilościach. Tu jednak trzeba zaznaczyć, że nie

Czytaj więcej

Dieta nordycka

dieta nordycka

W 2011 roku opublikowano po raz pierwszy wytyczne dotyczące diety nordyckiej. Zwrócono uwagę na kilka ważnych zasad dotyczących żywienia, które mogą wpłynąć korzystnie na zdrowie. Ważne jest min. większe spożywanie kalorii z pożywienia pochodzenia roślinnego, a mniej ze zwierzęcego. Mniejsza ilość mięsa w dobowej diecie, sprawia, że można do niej włączyć większą ilość nasion roślin strączkowych, warzyw, owoców, ziemniaków, produktów

Czytaj więcej

Dieta Dukana

dieta dukana

Dieta Dukana jest jedną z najpopularniejszych diet. Jednak czy jest bardziej skuteczna od innych? Czy dieta proteinowa jest zdrowym rozwiązaniem? Jak do tej diety mają się badania naukowe? Wprowadzenie Otyłość to choroba przewlekła, która samoistnie nie ustępuje. Powstaje głównie wskutek dodatniego bilansu energetycznego. Sprzyja jej ogólna dostępność smacznej a przy tym bardzo kalorycznej żywności a także znaczny spadek aktywności fizycznej

Czytaj więcej

Dieta Atkinsa

dieta atkinsa

Dieta Atkinsa to dieta ubogo-węglowodanowa. Opiera się ona na przekonaniu, że nadwaga jest wynikiem spożywania nadmiernych ilości węglowodanów i dlatego zaleca się ich redukcję w codziennej diecie. Ich ograniczenie ma prowadzić do usprawnienia metabolizmu oraz sprawiać, że organizm będzie wykorzystywał tłuszcz, jako główne źródło energii. Zmniejszona ilość węglowodanów jest rekompensowana przez zwiększenie ilości tłuszczy. To prowadzi do pojawienia się w

Czytaj więcej

Dieta Kwaśniewskiego (Dieta Optymalna)

Dieta Kwaśniewskiego opiera się głównie na dużej ilości tłuszczu i białka. Powinno spożywać się masło, śmietanę, smalec, tłuste mięsa, bekon, żółtka jaj, tłuste sery. Dieta zapewnia spadek masy ciała o 2 kg tygodniowo ze względu na ograniczenie spożycia węglowodanów przez co organizm musi czerpać z rezerw tkanki tłuszczowej. Podstawą diety jest zachowanie proporcji między składnikami pokarmowymi. Na 1 g białka

Czytaj więcej

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge opiera się o zróżnicowane wartości podaży energetycznej od 1500 do 800 a nawet mniej. W diecie zawierają się wszystkie składniki pokarmowe : białko, niewielka ilość węglowodanów i tłuszczy, witaminy i składniki mineralne w ilości zgodnej z zapotrzebowaniem organizmu. Posiłki są w postaci przemysłowo przygotowanych, sproszkowanych zup, batonów, napojów. W czasie stosowania przez 3 tygodnie diety ścisłej a następnie

Czytaj więcej

Dieta Diamondów

Dieta Diamondów to 60% energii z węglowodanów, 30% białka, i jedynie 10% tłuszczu. W diecie nie łączy się białek z węglowodanami. Podstawą jej są warzywa oraz owoce pod różnymi postaciami, w tym tworzące samodzielny posiłek przed południem. Książka FIT FOR LIFE autorstwa Harveya i Marilyn Diamondów z 1985roku zawiera informacje na temat sposobu żywienia, które zapewni odpowiednią kondycję zdrowotną organizmu.

Czytaj więcej

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana opiera się głównie na zupach, których głównym składnikiem jest kapusta. Mięsa i produkty zbożowe są wyraźnie ograniczone. Ogólne zasady diety kapuścianej Trwa ona 7 dni. W tym czasie je się głównie kapustę białą i włoską, czasem również kiszoną. Plan żywienia zakłada redukcję ciała od 3 do 6 kg na miesiąc. Codziennie je się zupę kapuścianą, składającą się z

Czytaj więcej

Dieta Montignaca

dieta montignaca

Twórca tej diety, stwierdził, że ważniejsze jest kontrolowanie ilości węglowodanów w diecie a nie ograniczanie wielkości posiłków czy ich kaloryczności. Stosowanie tej diety pozwala na średni ubytek masy ciała ok 1-2 kg na tydzień. Ogólne zasady diety Autorem diety jest Michel Montignac, francuz, który nie zgadza się z celowością liczeniem kalorii. Uważa, że wzrost masy ciała wcale nie jest związany

Czytaj więcej
1 2